over-het-boekOver het boek

Prentenboek | 2000 | verschenen bij uitgeverij Gottmer
Prentenboek | 2013  + 2016 | 4e en 5e druk, uitgegeven in eigen beheer, uitgeverij Heerlijk
Prentenboek | 2020 | 6e druk, uitgeverij Heerlijk
Prentenboek | 2024 | 7e druk, uitgeverij Heerlijk

Het verhaal

Er was eens een kroonprins die geen zin had om te trouwen. Maar dat kan natuurlijk niet. Als een kroonprins ooit koning wil worden, dan moet hij getrouwd zijn. Dus ging de oude koningin, die eindelijk wel eens met pensioen wilde, op zoek naar een geschikte partner voor haar zoon.

De Illustraties

illustratie uit boek 1Uniek debuut van het illustratorenduo Stern Nijland & Linda de Haan.
De tekst schreven ze samen en de kleurige illustraties maakten ze met z’n tweeën.
Het duo deelde na hun afstuderen aan kunstacademie Minerva (Groningen) een atelier in de monumentale kleedhokjes van openluchtzwembad de Papiermolen.
De illustratoren besloten 1 dag in de week samen aan een boek te werken, achter dezelfde tafel, samen tekenen aan dezelfde platen. Een geweldige, inspirerende en vooral ook gezellige manier van samenwerken. De basis voor een vrolijk, grappig prentenboekverhaal over liefde, waarin het einde net iets anders is, dan verwacht.
Het boek is goed ontvangen in binnen- en buitenland en inmiddels in 12 talen verschenen.

kingandking-book

Opschudding

Naast de positieve reacties heeft het boek ook voor de nodige opschudding gezorgd.
In het verhaal trouwt de kroonprins met een prins, waarna de prinsen door het leven gaan als Koning & Koning. Dit is een aspect dat niet vaak in prentenboeken aan de orde komt. In Amerika, Engeland en Tsjechië heeft het boek dan ook een discussie losgemaakt. Er zijn mensen die het boek absoluut niet geschikt vinden voor kinderen, anderen vinden dat dit boek juist in alle kleuterklassen op de plank hoort te staan. De makers hebben het boek destijds niet als themaboek gemaakt. Maar inmiddels is het boek wel bekend als hét prentenboek met betrekking tot het bespreekbaar maken van seksuele diversiteit.

De pers over K&K

‘There is nothing like a little controversy. “King & King” removed from public library shelves’ – The New York Times

‘Een groot compliment voor de schrijfsters, die een feestelijk boek maakten over verliefdheid’  – De Volkskrant

King & King & FamilyHet vervolg

In opdracht van de Amerikaanse uitgever maakten Stern & Linda een vervolg op Koning & Koning. In King & King & Family gaan Koning & Koning op avontuur door de jungle. Een kleurrijk boek, met wederom een ‘happy end’. Het boek is vrolijk, spannend en er zijn heel veel mooie dieren te zien. Helaas is deze versie niet meer leverbaar.

In het Tsjechisch is deze editie wel verkrijgbaar en sinds 2019 is de Chinese editie te koop in Taiwan.