Op schoolOp School

Workshop, klassenbezoek of lezing

Koning & Koning is een vrolijk en grappig sprookje over een prins die moet trouwen van zijn moeder. Hij wordt alleen niet verliefd op een prinses, maar op een prins! Dat de prinsen verliefd op elkaar worden is zo spontaan gebracht dat het voor alle leeftijden goed te begrijpen is. Het boek is daarom zeer geschikt om te gebruiken in het basisonderwijs.

Schoolbezoek

Voor een workshop of een lezing kunt u de enthousiaste makers boeken via de Stichting Schrijver School en Samenleving. Voor meer informatie kijkt u op www.deschrijverscentrale.nl of telefoon 020-623 49 23.

Kinderboekenweek

De schrijvers & tekenaars van Koning & Koning komen graag op klassenbezoek.
Het bezoek begint met het voorlezen van het prentenboek.
Na het voorlezen gaat Linda de Haan of Stern Nijland samen met de kinderen aan het werk, in de stijl van het boek. We gaan collages maken, knippen en plakken voor de Koninklijke bruiloft of we maken een nieuw verhaal!

Benodigdheden in de klas:
Knutselmateriaal,
grote en kleine vellen papier,
touw en snippers, glitters en stofjes om mee te knippen en te plakken
lijm en scharen.

Invulling van een schoolbezoek, kan uiteraard in overleg met de docent aangepast worden.

Lees hier de verschillende lessuggesties bij het boek.

Kleur- & Knutselplaten

kleurplaat-K&Kkleurplaat grappige prinses

Knutselplaat Vlaggetjeslijn

 

 

 

 

 

Vragen bij het boek

Koning & Koning is een gewoon prentenboek, maar het is ook een prachtig boek om in de klas eens iets meer te vertellen over seksuele diversiteit. De meeste kleuters vinden het heel gewoon dat Koning & Koning met elkaar trouwen. Onze ervaring is dat de leerlingen vanaf groep 3-4 vragen gaan stellen. Kinderen zijn nieuwsgierig en vinden het leuk om te vertellen of te ontdekken dat er ook kinderen met twee pappa’s of twee mamma’s zijn.

Helaas is de discussie over seksuele diversiteit in veel landen lastig en soms zelfs verboden. In Amerika en Engeland was er meerdere keren ophef rondom dit boek. Wij betreuren dit, wij vinden het juist mooi en belangrijk dat ouders en leerkrachten aan jonge kinderen laten zien dat er verschillen zijn tussen mensen. In Nederland is dit opgenomen in kerndoel 38, een verplicht onderdeel van het curriculum.

Koning & Koning in het buitenland, een mooi vraagstuk voor de leerlingen van de middenbouw en bovenbouw van het lager onderwijs en voor de brugklassen in het middelbaar onderwijs.

Dit boek kan natuurlijk ook gebruikt worden voor andere onderwerpen. Hoe maak je een boek? De meeste leerlingen vinden het interessant en leuk om te horen hoe boeken gemaakt worden, hoe een vertaling tot stand komt. Het Koning & Koning boek is inmiddels in twaalf talen verschenen. Vertalen ze dan echt altijd goed wat er in het originele Nederlandse boek staat? Waarom soms niet? Welke woorden kun je niet vertalen, en hoe zit dat met uitdrukkingen?
Stern Nijland en Linda de Haan hebben nog veel meer prentenboeken gemaakt. Met veel enthousiasme en plezier bezoeken ze scholen of bibliotheken.

Voor andere boeken en informatie over seksuele diversiteit verwijzen we u graag door naar de volgende websites:

lance-lot.info

Stichting Gay & School